Öppettider

Tisdag – söndag 10–16
Måndagar stängt

Avvikande öppettider

Inträdesavgifter

Vuxen 7 €
Studerande, beväringar, civiltjänstgörare, pensionärer 5 €
Under 18 år gratis
Gruppbesökare (över 10 personer) 5 €
Kombinationsbiljett 12 € / 9 € (på köpedagen)

En gemensam biljett inkluderar inträde till Vasa stads museer under samma dag. Läs mer

Gratis inträde till Tikanojas konsthems gårdsbyggnad Ateljé Tikanoja 26.8.-27.9.2015 ti-sö kl. 10-16.

Guidningsavgift

Guidningsavgift 40 € per grupp (under öppettiderna, tisdag - lördag).

Guidningsavgift 60 € per grupp (under öppettiderna, söndagar och helgdagar).

För guidningar utanför öppettiderna bör priset avtalas separat.

Förhandsbeställda guidningar för grupper:
Tfn (06) 325 3801 (ti - fre 10-15)
Max 40 personer / grupp.

Sagoland

10.3.2017 – 21.5.2017

I Tikanojas konsthem öppnas 10.3 utställningen Sagoland som presenterar verk av Ilon Wikland, som är känd för sina illustrationer av Astrid Lindgrens böcker. Kända och älskade figurer visas, såsom Karlsson på taket, Madicken och Bröderna Lejonhjärta. På utställningen visas också mindre kända bilder. Utställningen är öppen till 21.5.

De utställda verken kommer från samlingen i museet Iloni Imedemaa i Hapsal. Samlingen består av nästan 800 originalverk, som illustratören Ilon Wikland donerade till sitt födelseland staten Estland. Verken fick sitt hem i Hapsal i museet Iloni Imedemaa. Wikland bodde i sin barndom i Hapsal, vars byggnader har fungerat som förebilder i flera av konstnärens illustrationer.

Wikland, som föddes år 1930 i Estland, flydde år 1944 undan kriget till Sverige, där hon inledde studier i bildkonst och arbetade senare bl.a. på olika tidningar och ett boktryckeri. År 1953 träffade Wikland Astrid Lindgren, vars bok Mio, min Mio nyligen hade blivit färdig. Den här boken var starten på deras långvariga samarbete. Wikland har också illustrerat flera andra författares verk samt sin egen litterära produktion.

Utställningen lämpar sig såväl för barn som för vuxna

Utställningen Sagoland i Tikanojas konsthem innehåller illustrationskonst, som beskriver vardag och fest, lek och äventyr, men också ensamhet. I Ilon Wiklands illustrationer ser man på världen genom ett barns ögon – med inlevelse och kärlek.

Sagoland bjuder också på äventyr för barn och andra besökare. I sagohörnan ordnas sagostunder och på utställningen kan man också lyssna till Wiklands egen berättelse om sitt liv. Genom att läsa eller lyssna kan besökarna fördjupa sig i sagolandets stämning. På utställningen kan man också söka efter hunden Sammeli, som förekommer i böcker som Wikland själv skrivit och illustrerat.

- Utställningen passar mycket bra som gemensamt besöksobjekt för t.ex. far- eller morföräldrar och barnbarn, tipsar tf museidirektör Selma Green.

Bild: Ilon Wikland, illustration till boken I sagans skog, 1978

Guidningar

Publikguidningar på svenska kl. 13 och på finska kl. 14 söndagarna 19.3, 16.4 och 21.5. Guidningarna ingår i det normala biljettpriset.

Museitimmen

I samband med utställningen ordnas lördag 11.3 kl. 11 Museitimmen, som hålls av museipedagog Maarja Aaloe från Iloni Imedemaa-museet (Estland, Hapsal). Museitimmen räcker ca 30 minuter och är avsedd för alla åldrar (åldersrekommendation från 7 år och uppåt). Aaloe visar bilder och berättar om Ilons historia. Hon går också runt i utställningen med deltagarna och visar Ilons verk och böcker. Evenemanget är svenskspråkigt och ingår i den normala inträdesavgiften.

Ytterligare uppgifter: museipedagog Sini Björkholm, Vasa stads museer, tfn 040 661 8942, sini.bjorkholm(at)vasa.fi.

Barnens lördag

Barnens lördag ordnas 15.4 och då blir det Karlsson på takets detektivrunda och sagostund på svenska kl. 13 och på finska kl. 14. Programmet är avgiftsfritt för under 18-åringar.

Dessutom ordnas program kring utställningen för daghems- och skolgrupper.