Öppettider

Tisdag – söndag 10–17
Måndagar stängt

Avvikande öppettider

Inträdesavgifter

Vuxen 9 €
Studerande, beväringar, civiltjänstgörare, pensionärer 6 €
Under 18 år gratis
Gruppbesökare (över 10 personer) 5 €
Kombinationsbiljett 12 € / 9 € (på köpedagen)

En gemensam biljett inkluderar inträde till Vasa stads museer under samma dag. Läs mer

Guidningsavgift

Guidningsavgift 40 € per grupp (under öppettiderna, tisdag - lördag).

Guidningsavgift 60 € per grupp (under öppettiderna, söndagar och helgdagar).

För guidningar utanför öppettiderna bör priset avtalas separat.

Förhandsbeställda guidningar för grupper:
Tfn (06) 325 3801 (ti - fre 10-15)
Max 40 personer / grupp.

Jag är inte jag – Kända och glömda porträtt

16.2 – 27.5.2018

Porträttkonsten betraktas på utställningen Jag är inte jag – Kända och glömda porträtt med värnande om minnen, befästande av makt och byggande av en identitet som infallsvinkel. Utställningen väcker frågor om varför och för vem porträttet har gjorts. I en tid med ett ständigt flöde av visuellt material och selfie-bilder är de här frågorna aktuella också i detta nu. Vad berättar vi om oss själva i våra fotografier och hur inverkar det på andras uppfattningar om oss?

Utställningen visar upp en mångsidig och högklassig mönstring av finländsk och europeisk konsthistoria. Med på utställningen finns verk av ungefär femtio konstnärer från 1500-talet till nutid, bland annat av Lucas Cranach den äldre, Albert Edelfelt och Helene Schjerfbeck. I verken poserar såväl regenter, konstnärer, politiker som vanliga medborgare. Dessutom finns porträtt, där personens identitet under årens lopp har fallit i glömska.

På utställningen visas också miniatyrporträtt ur Österbottens museums och Karl Hedmans konstsamlingar.

Utställningen är producerad av konstmuseet Sinebrychoff och dess kuratorer är Kirsi Eskelinen och Reetta Kuojärvi-Närhi.

Eric O. W. Ehrström: Självporträtt, 1933 (detalj). Finlands Nationalgalleri / Konstmuseet Ateneum, bild: Kirsi Halkola

Specialguidningar

Inom utställningen ordnas också specialguidningar, där man får bekanta sig med utställningen och också besöka Hovrätten. På Hovrätten ses under guidning av notarie Tiina Holm bland annat ett porträtt av kung Gustav III (1783), som är målat av Lorenz Pasch den yngre (1733-1805). Gustav III donerade sitt porträtt till minne av grundandet av Kungliga Vasa hovrätt (1776). Verket är permanent placerat i Hovrättens plenisal, som är tillgänglig endast sällan för allmänheten.

Specialguidningar hålls lördag 24.2 och 14.4 kl. 12 på svenska och kl. 15 på finska. Till dem tas högst 20 deltagare och anmälan ska göras på förhand senast en vecka före guidningen per e-post jenni.niemi@vasa.fi.

Guidningens pris är 15 € och den betalas innan turen till Tikanojas konsthems kassa.

Publikguidningar och gratisdagar

För allmänheten öppna utställningsguidningar ordnas kl. 13 på svenska och kl. 14 på finska på söndagar 18.2, 18.3., 15.4. och 20.5.

Inträdet är fritt till utställningen på palmsöndagen 25.3.