Öppettider

Tisdag – söndag 10–17
Måndagar stängt

Avvikande öppettider

Inträdesavgifter

Vuxen 9 €
Studerande, beväringar, civiltjänstgörare, pensionärer 6 €
Under 18 år gratis
Gruppbesökare (över 10 personer) 5 €
Kombinationsbiljett 12 € / 9 € (på köpedagen)

En gemensam biljett inkluderar inträde till Vasa stads museer under samma dag. Läs mer

Guidningsavgift

Guidningsavgift 40 € per grupp (under öppettiderna, tisdag - lördag).

Guidningsavgift 60 € per grupp (under öppettiderna, söndagar och helgdagar).

För guidningar utanför öppettiderna bör priset avtalas separat.

Förhandsbeställda guidningar för grupper:
Tfn (06) 325 3801 (ti - fre 10-15)
Max 40 personer / grupp.

Med hatten på svaj – Huvudbonader ur Vasa stads museers samlingar

8.6. – 23.9.2018

Med hatten på svaj är en utställning som producerats av Vasa stads museer ur deras digra samlingar och visas på Tikanojas konsthem. Förutom hattar visas även konstverk med huvud-bonader i motivet. Konstnärerna har avbildat personer med huvudbonader, bl.a. i folklivs-skildringar och självporträtt. De naturvetenskapliga samlingarna finns med på ett hörn i form av en kungsparadisfågel.

Hatten var tidigare mycket mer än ett medel för att skydda sitt huvud mot vädrets makter. Huvudbonaden uttryckte bärarens civilstånd, sociala ställning och t.o.m. idévärld.

Hattmodet har varierat under tidens gång. I utställningen presenteras modehattar ur samlingarna samt hattmakare och –importörer i Vasa. I utställningen finns inredning från W.A. Paunus hattaffär som verkade i Vasa 1913-2011.

Huvudbonaden är en väsentlig del av festklädseln. I konsthemmets andra våning presenteras beklädnader som hänför sig till bröllop, dop och sorg. Kronbröllop arrangerades på den österbottniska landsbygden under 1800-talet och 1900-talets början. En grannlåtskrona och en liten hederskrona i silver visas i utställningen.

Bruket av hattar har minskat ända från 1950-talet. Nuförtiden har klädseln blivit mindre formell och hattar syns inte längre i gatubilden på samma sätt som förut. Hattaffärerna har försvunnit nästan helt, men hattkulturen fortsätter att leva genom det rikliga utbudet av huvudbonader i marketarna och nätbutikerna.

Badgäster i Marienbad m. fl. J. Finnilä, W. och M. Schauman, A. Serlachius, Axel och Hanna Schauman, foto: Ernst Pflanz, Marienbad. Österbottens museums arkiv