Öppettider

Tisdag – söndag 10–16
Måndagar stängt

Avvikande öppettider

Inträdesavgifter

Vuxen 7 €
Studerande, beväringar, civiltjänstgörare, pensionärer 5 €
Under 18 år gratis
Gruppbesökare (över 10 personer) 5 €
Kombinationsbiljett 12 € / 9 € (på köpedagen)

En gemensam biljett inkluderar inträde till Vasa stads museer under samma dag. Läs mer

Gratis inträde till Tikanojas konsthems gårdsbyggnad Ateljé Tikanoja 26.8.-27.9.2015 ti-sö kl. 10-16.

Guidningsavgift

Guidningsavgift 40 € per grupp (under öppettiderna, tisdag - lördag).

Guidningsavgift 60 € per grupp (under öppettiderna, söndagar och helgdagar).

För guidningar utanför öppettiderna bör priset avtalas separat.

Förhandsbeställda guidningar för grupper:
Tfn (06) 325 3801 (ti - fre 10-15)
Max 40 personer / grupp.

Paris 1894: finska konstnärer i Gauguins och Strindbergs krets

2.6.2017-1.10.2017

I Tikanojas konsthems samlingar finns en exceptionell samling av Paul Gauguins Noa Noa-träsnitt från konstnärens tid i Paris. Vem var den finländska konstnären Ester Kumlin som hämtade träsnitten till Finland? I utställningen Paris 1894 presenteras vägarna som ledde Noa Noa-verken till Frithjof Tikanojas samlingar via konstnärens Ester Kumlins historia.

Utställningen Paris 1894: finska konstnärer i Gauguins och Strindbergs krets vid Tikanoja konsthem fokuserar på en generation av nordiska konstnärer som vistades i Paris kring år 1894 i Paul Gauguin och August Strindbergs umgängeskrets. Impulserna från dessa möten återkallas genom målningar och dekorativ konst som bevarats i museer och privata samlingar. Genom att följa resan som Gauguins träsnittserie Noa Noa gjorde till Sverige och Finland, där de till slut blev en del av Nationalmuseets och Frithjof Tikanojas samling, kopplar utställningen ihop punkterna mellan konstnärer såsom Pekka Halonen, Väinö Blomstedt, Werner von Hausen, Olof Sager-Nelson, Magnus Enckell, Wilho Sjöström, Bruno Aspelin, Ester Kumlin och Fanny Låstbom. Deras studieresor till Paris hade blivit till livsomvälvande upplevelser under en tidsperiod då symbolismens nådde sin högpunkt.

I utställningen Paris 1894: finska konstnärer i Gauguins och Strindbergs krets visas konstverk och arkivmaterial från denna tidsperiod och utöver Gauguins träsnitt även verk av främst nordiska konstnärer.

Utställningen är producerad av Vasa stads museer / Tikanojas konsthem och kurator för utställningen är konsthistoriker Laura Gutman.

Upplev parisisk stämning i Tikanojas konsthem

I Tikanojas konsthems översta våning har man byggt upp en liten mjölkbutik-ett café enligt modell av Madame Charlottes motsvarande i kvarteret Montparnasse. Detta ”Crémerie” var speciellt populärt bland konstnärerna. Utställningsbesökarna kan här läsa den tidens tidningar och barnen kan i workshoppar studera likheter mellan Gauguins Tahiti och Vaiana.

I museibutiken säljs postkort med recept på finska och svenska av recept av Ville Vallgren, Ida Molard och det franska köket, som Fanny Låstbom skrev ner i Paris. På så sätt kan besökarna själva också uppleva den tidens äkta smaker!

Paul Gauguin, Noa-Noa-serien, 1893, träsnitt. Bild: Tikanojas konsthem.

Evenemang

Under utställningen visas i museets lokaler varje lördag kl. 14 filmen "Oviri” (1986) som berättar om Paul Gauguin. Den handlar om Gauguins tid i Paris kring 1894 och även om mötena med Strindberg. Händelseplatser i filmen är bl.a. Gauguins studio och Madame Charlottes crémerie. Filmen lämpar sig inte för barn. Filmföreställningen ingår i inträdesbiljettpriset.

Utställningens kurator Laura Gutman håller en kuratorsrunda lördag 9.9 kl. 14-15.30 på engelska.

Program för barn

I juli ordnas guidning för barn och workshop varje torsdag kl. 10 på finska och kl. 12 på svenska.

Publikguidningar och gratisdagar

För allmänheten öppna utställningsguidningar ordnas kl. 13 på svenska och kl. 14 på finska på söndagar 18.6, 16.7, 20.8 och 17.9.

Inträdet är fritt till utställningen på Konstens natt på torsdag 10.8. Vasa stads födelsedag firas på söndag 1.10 med en gratisdag.