Samlingen med finsk konst

Kaski, aihe Uudeltamaalta
Svedja, motiv från Nyland
1872
olja på pannå, 40 x 59

Fanny Churberg (1845—1892)

Fanny Churberg (f. 1845 i Vasa) hade satt upp höga mål för sig själv som målare. Men antagligen var det publikens och kritikernas avoghet, då de påstod att hennes verk var halvfärdiga och skissartade, omogna och grälla, som fick henne att 1880 snabbt avsluta sin karriär som målare. Först då Gösta Stenman 1919 hade ordnat hennes minnesutställning öppnades publikens ögon för hennes sjudande, trotsiga färgkonst.

Verket är ett av förarbetena till målningen Svedja, motiv från Nyland och det är målat samma år som det slutgiltiga verket eller 1872. Det hörde till Churbergs stil att göra många övningsarbeten för sina landskap. Hon studerade noggrant sitt motiv ute i naturen, provade olika vinklar och studerade belysningen och formerna på motivet.

Churberg har använt "observations-motivet" i sina svedjemålningar, där ett panoramalandskap breder ut sig bakom grupper av träd som ordnats som kulisser i förgrunden. Typiskt för Churberg är, också på detta verk, att hon koncentrerar ljuset enbart till några få punkter. På tavlan med svedjemotiv är det stenarna som får allt ljus.