Öppettider

Tisdag – söndag 10–17
Måndagar stängt

Avvikande öppettider

Inträdesavgifter

Vuxen 7 €
Studerande, beväringar, civiltjänstgörare, pensionärer 5 €
Under 18 år gratis
Gruppbesökare (över 10 personer) 5 €
Kombinationsbiljett 12 € / 9 € (på köpedagen)

En gemensam biljett inkluderar inträde till Vasa stads museer under samma dag. Läs mer

Kontaktuppgifter

Tikanojas konsthem
Hovrättsesplanaden 4
65100 Vasa

tfn +358 40 182 8702
fax (06) 325 3918

tikanoja.info@vaasa.fi

Välkommen till Tikanojas konsthem

Tikanojas konsthemTikanojas konsthem är ett konstmuseum med aktiv utställningsverksamhet beläget i centrum av Vasa. Förutom egna samlingar presenteras i Tikanojas konsthem årligen flera specialutställningar. Till konstmuseets program hör även kammarkonserter och matinéer.

Kommerserådet Frithjof Tikanoja (1877-1964) donerade år 1951 sin ypperliga konstsamling till Vasa stad i syfte att grunda konsmuseet Tikanojas konsthem. Mest känt är konsthemmet för den förträffliga internationella samlingen. Den omfattar speciellt fransk konst från 1800-talet och tidigt 1900-tal. Egentligen intresserade sig Frithjof Tikanoja först för den finska konsten. Därför ingår i samlingen t.ex. finsk 1800-talskonst och sekelskifteskonst.

Om konsthems historia

Tikanojas

Kommerserådet Frithjof Tikanoja (1877-1964) skänkte sin konstsamling till Vasa stad 22 december, 1951. Staden förband sig från och med då att ansvara för konstmuseet, som grundades i Tikanojas tidigare hem. Publiken fick första gången bekanta sig med det nya konstmuseet i Vasa 26.12.1951.

Enligt önskemål av donatorn har Tikanojas konsthem försökt finna sin plats både inom det finländska konstmuseiområdet och i publikens hjärtan. Målet för Tikanojas konsthem är att vara ett levande konstmuseum, som också erbjuder tvärvetenskaplig verksamhet. För Frithjof Tikanoja var kulturens alla delområden viktiga.

Frithjof Tikanoja hade själv upplevt konstens inspirerande verkan och ville erbjuda alla samma möjlighet. Han förstod konstens fostrande betydelse. Konstfostran är ett centralt mål för verksamheten vid Tikanojas konsthem. Därför samarbetar konsthemmet med skolor och läroinrättningar.

Tikanojas sal

Beslutet att donera den stora och dyra konstsamlingen till samhället var för Tikanoja både lätt och svårt. Verken var en nära del av hans liv och historia och dessutom mycket privata. Å andra sidan tänkte han att samlingen skulle vara till största glädje för efterkommande generationer, som skulle få njuta av att se äkta, betydande konstverk.

Tikanojas samling på över tusen verk innehåller många centrala konstnärer inom konsthistorien samt verkliga pärlor från världskonsten. Samlingen är unik och det framhävs av att den inte har samlats för att bli en officiell museisamling utan en personlig samling i ett hem. Därför har Tikanojas samling sin egen personliga karaktär, såsom ofta konstsamlingar som uppstått privat. Den berättar om samlarens intressen och hobbyer, den avslöjar samlarens karaktär och kännedom om saken samt avspeglar samlandets tidsperiod.

Tikanojas konsthem broschyr