Öppettider

Tisdag – söndag 10–17
Måndagar stängt


Grupperna har möjlighet att bekanta sig med museet vardagar fr.o.m. kl. 9.15 under museets öppettider (obs! förhandsanmälning).

Bokning av guidning

Förhandsboka guidning för din grupp på tfn. 06 325 3801 (tisdag - fredag kl. 10-15) eller per e-post tikanoja.info@vaasa.fi

Meddela oss på förhand också om du kommer och besöker utställningen på egen hand, utan konsthemmets guide!

Avgifter:

Avgiftsfritt inträde:
- under 18 åringar
- lärare som förbereder museibesök

Inträde för grupper:
- över 18 åringar, studerandegrupper 30 €

Avgiftsfria guidningar:
- daghems- och grundskolgrupper inom Vasa, med lärare

Guidningsavgifter för grupper:
- daghems- och grundskolgrupper från andra orter, 30 €
- studerandegrupper, 30 €

 

Kontaktuppgifter

Tikanojas konsthem
Hovrättsesplanaden 4
65100 Vasa

tfn +358 40 182 8702
fax +358 6 317 1046

tikanoja.info@vaasa.fi

För lärare

Du kan tillsammans med din grupp besöka Tikanojas konsthem under hela året och ta del av olika utställningar. I museet presenteras verk ur de egna samlingarna eller olika växlande utställningar. Ofta erbjuds också olika workshops i samband med utställningens tema i Tikanojas konsthem. Information om aktuella workshops fås bl.a. på museets hemsidor samt via e-postlistan för lärare. Läs mer om sidan I museet. Förfrågningar gällande guidningar och workshops för skolgrupper, Jenni Niemi, jenni.niemi(a)vaasa.fi

Lärarinfo

Två gånger i året arrangerar Vasa museerna en infoträff för lärare, då de aktuella utställningarna och museets kommande program presenteras. Information om evenemang och museets pedagogiska program sänds också ut via en e-postlista riktad till lärare. Man kan anmäla sig till listan per e-post till jenni.niemi(at)vaasa.fi. Ni kommer väl ihåg att lärarna har gratis inträde i samband med planering av museibesök och mot uppvisande av FSL-kortet!

Näyttelyt

Jag är inte jag – Kända och glömda porträtt

16.2.–27.5.2018

I vårens utställning vid Tikanojas konsthem porträtt från 1500-talet till nutid Med finns verk av ca 50 konstnärer från 1500-talet till nutid. Utställningen visas fram till 27.5.

I utställningen ses verk av bland andra Lucas Cranach den äldre, Albert Edelfelt och Helene Schjerfbeck. I verken poserar såväl regenter, konstnärer, politiker som vanliga medborgare. Dessutom finns porträtt, där motivets identitet under årens lopp har fallit i glömska.

Amanuens Anna Franck berättar att man i utställningen funderar på porträttkonsten ur  perspektivet värnande om minnen, stärkande av makt och byggande av en identitet.  Det väcker frågor om varför och för vem porträttet har gjorts.

- I en tid med ett flöde av visuellt material och selfie-bilder är de här frågorna aktuella också nu. Vad berättar vi om oss själva i bilderna och hur inverkar det på andras uppfattningar om oss, funderar Franck.

I utställningen visas också för första gången efter konserveringen miniatyrporträtt ur Österbottens museums och Karl Hedmans konstsamlingar.

Utställningen har producerats av konstmuseet Sinebrychoff och dess kuratorer är museichef Kirsi Eskelinen och amanuens Reetta Kuojärvi-Närhi.

Kom med på lärarnas
e-postlista!

Några gånger om året ordnas infotillfällen enkom för lärare i samband med nya utställningar och evenemang.

Om du ännu inte får information om dessa tillfällen till din personliga e-post, sänd dina uppgifter till: jenni.niemi(a)vaasa.fi