Öppettider

Tisdag – söndag 10–17
Måndagar stängt

Avvikande öppettider

Kontaktuppgifter

Tikanojas konsthem
Hovrättsesplanaden 4
65100 Vasa

tfn +358 40 182 8702
fax +358 6 317 1046

tikanoja.info@vaasa.fi

I museet

Välkommen till konstutställningen!

Bästa lärare,

MuksuDu kan tillsammans med din grupp besöka Tikanojas konsthem under hela året och ta del av olika utställningar. I museet presenteras verk ur de egna samlingarna eller olika växlande utställningar. Du kan bekanta dig närmare med de aktuella utställningarna på sidan Utställningar. Vi hoppas att flera grupper har möjlighet att bekanta sig med och fördjupa sig i våra utställningar. Man kan bekanta sig med utställningen genom en guidad rundvandring, eller med lärarens ledning. Lärare som önskar förbereda sig inför museibesöket har gratis inträde till museet. Inträdet är också gratis för lärare då man anländer tillsammans med skolgruppen.

Innan museibesöket

Museibesöket kräver alltid planering och förberedelser. Fundera på förhand hur gruppens tidtabell ser ut; hur mycket tid finns det för museibesöket, reservera tid också för resorna och för förberedelser i museet. Det går åt tid till praktiska saker som att klä av ytterkläder, toalettbesök osv. Man bör reservera cirka en lektions tid för att bekanta sig med utställningen (45 min.). Diskutera museibesöket i klassen eller med daghemsgruppen redan på förhand. Man kan bekanta sig med utställningens tema redan under den föregående lektionen eller ta del av kommande uppgifter.

Man kan reservera en guidad rundvandring på förhand på nummer 06 325 3801 (ti - fre kl. 10-15). Bokningen bör göra senast 3 dagar innan museibesöket. Inträde under 18 åringar och guidningar är avgiftsfria för skol- och daghemsgrupper och bildkonstgrupper för barn och ungdomar inom Vasa. Guidningarna för andra stadiets studerande och högskolstuderande inom Vasa är 30 €. För grupper från övriga orter uppbärs avgiften 30 € för guidad rundvandring. Även om man inte tar del av en guidad rundvandring i museet är det bra att informera om ett självständigt museibesök med en större grupp, för att undvika rusning.

Grupperna har möjlighet att bekanta sig med museet vardagar fr.o.m. kl. 9.15 under museets öppettider (obs! förhandsanmälning). Tikanojas konsthem är öppet från tisdag till söndag kl. 10-17.

Ofta erbjuds också olika workshops i samband med utställningens tema i Tikanojas konsthem. Information om aktuella workshops fås bl.a. på museets hemsidor samt via e-postlistan för lärare. Du kan bli medlem av e-postlistan genom att skicka dina uppgifter (namn, skola, klass/ämne) till adressen jenni.niemi(a)vaasa.fi. Det arrangeras dessutom infotillfällen för lärare några gånger om året för att informera om de aktuella utställningarna och de övriga aktiviteterna.

Under museibesöket

MuksuRyggsäckar, jackor, cykelhjälmar och paraplyer lämnas vid knaggarna i museets entré. Om gruppen reserverat en guide, väntar denna på gruppen vid museets infodisk.

Trots att guiden under museibesöket går igenom hur man uppträder i museet, vore det bra att diskutera saken också på förhand i skolan eller på daghemmet.
Viktigast är det att minnas att man under museibesöket inte får vidröra de utställda verken. De är nämligen värdefulla och kan ofta vara upp till flere hundra år gamla, och kan därför lätt bli skadade. I museet lär vi oss att se på verken och respektera deras unika karaktär: det utställda verket existerar endast i ett exemplar i hela världen!

Ofta är det också skäl att minnas att det samtidigt kan finnas andra besökare i museet och också de skall ges möjlighet att njuta av konstverken. Människor kan uppföra sig olikt i museet; en del vill diskutera och reflektera medan andra vill undersöka verken i lugn och ro. Därför bör man röra sig lugnt i museisalarna. Diskussion och frågor är alltid välkomna, men onödigt stök är bra att lämna utanför museet. Läraren ansvarar alltid för sin grupp och dess säkerhet.

Efter museibesöket

Under hemresan eller i klassrummet kan man sedan diskutera och reflektera vidare över det man sett och upplevt i museet. Utställningens teman kan man behandla senare under bildkonst lektionerna eller i samband med andra ämnen, beroende på det aktuella temat, be modigt om råd för olika aktiviteter av konstpedagogen.

Givande stunder i sällskap av konsten!