Aukioloajat

Tiistai – sunnuntai 10 –17
Maanantaisin suljettu

Pääsymaksut

Aikuiset 9 €
Opiskelijat, varushenkilöt, siviilipalvelushenkilöt & eläkeläiset 6 €
Alle 18-vuotiaat ilmaiseksi
Ryhmät yli 10 hlö / 5 €
Yhteislippu 12 € / 9 € (ostopäivänä)

Yhteislipulla saman päivän aikana sisäänpääsy Vaasan kaupungin museoihin. Lue lisää

Yhteystiedot

Tikanojan taidekoti
Hovioikeudenpuistikko 4
65100 Vaasa

puh +358 40 182 8702
fax (06) 325 3918

tikanoja.info@vaasa.fi

Tervetuloa Tikanojan taidekotiin

Tikanojan taidekotiTikanojan taidekoti on Vaasan keskustassa sijaitseva taidemuseo, jolla on aktiivista näyttelytoimintaa. Omien kokoelmien lisäksi Tikanojan taidekoti esittelee ja järjestää vuosittain ulkomaisen ja kotimaisen taiteen näyttelyitä. Ohjelmaan kuuluvat myös konsertit, matineat ja poikkitaiteelliset tapahtumat, joita järjestetään säännöllisesti ympäri vuoden.

Tikanojan taidekoti syntyi vaasalaisen liikemiehen, kauppaneuvos Frithjof Tikanojan (1877-1964) rakkaudesta taiteeseen. Tikanojan taidekodin kokoelma käsittää upean ja Suomen oloissa sangen harvinaisen ulkomaisen taiteen kokoelman, jonka pääpaino on ranskalaisessa 1800-luvun ja 1900-luvun alun maalaustaiteessa.

Taidekodin historiaa

Tikanojan vanha kirjastohuoneKauppaneuvos Frithjof Tikanoja luovutti taidekokoelmansa Vaasan kaupungille 22. joulukuuta 1951. Kaupunki sitoutui siitä lähtien vastaamaan perustetusta taidemuseosta. Yleisö pääsi ensimmäisen kerran tutustumaan uuteen vaasalaiseen taidemuseoon 26.12.1951.

Lahjoittajan toiveiden mukaisesti Tikanojan taidekoti on pyrkinyt lunastamaan paikkansa niin Suomen taidemuseokentässä kuin yleisön sydämissä. Tikanojan taidekodin tavoitteena on olla elävä taidemuseo, joka tarjoaa myös poikkitaiteellista toimintaa. Frithjof Tikanojalle kaikki kulttuurin osa-alueet olivat tärkeitä.

Frithjof Tikanoja oli omakohtaisesti kokenut taiteen innostavan vaikutuksen ja halusi tarjota kaikille saman mahdollisuuden. Hän ymmärsi taiteen kasvatuksellisen merkityksen. Taidekasvatustyö on Tikanojan taidekodin toiminnan keskeisiä tavoitteita. Siksi taidekoti tekee yhteistyötä koulujen ja oppilaitosten kanssa. Päätös luovuttaa suuri ja kallis taidekokoelma yhteiskunnalle oli Tikanojalle samalla vaikea ja helppo. Teokset olivat kiinteästi osa hänen elämäänsä, historiaansa ja hyvin henkilökohtaisia.

Tikanojan saliTikanojan yli tuhannen teoksen kokoelma sisältää monia taidehistorian keskeisiä taiteilijoita ja todellisia maailmantaiteen helmiä. Kokoelman ainutlaatuisuutta korostaa se, että sitä ei ole koottu julkiseksi museokokoelmaksi vaan henkilökohtaiseksi kotikokoelmaksi. Siksi Tikanojan kokoelmalla, kuten yleensä yksityisesti syntyneillä taidekokoelmilla on oma persoonallinen luonteensa. Se kertoo kerääjän kiinnostuksesta ja harrastuksesta, se paljastaa kerääjänsä luonnetta ja asiantuntemusta sekä heijastaa myös keräämisen aikakautta. Frithjof Tikanoja arveli kokoelmastaan sittenkin olevan suurin ilo jälkipolvilla, jotka saisivat nauttia aitojen, merkittävien taideteosten näkemisestä.

Tikanojan taidekoti -esite