Aukioloajat

Tiistai – sunnuntai 10 –17
Maanantaisin suljettu

Ennakkoon ilmoittautuneilla ryhmillä on mahdollisuus tulla tutustumaan museoon arkisin klo 9.15 lähtien museon avoinna olon ajan.

Opastusvaraukset

Varaathan ryhmällesi ajan opastetulle kierrokselle etukäteen numerosta 06 325 3801. Voit tehdä varauksia tiistaista perjantaihin klo 10-15 tai sähköpostitse tikanoja.info@vaasa.fi.

Mikäli päätätte tulla tutustumaan näyttelyyn ilman museon tarjoamaa opastusta, ilmoitattehan siitäkin etukäteen!

Opastusmaksut

Vaasalaiset peruskoulu- ja päiväkotiryhmät sekä lasten ja nuorten kuvataideryhmät opettajan kanssa maksutta.

30 € opiskelijaryhmät (vaasalaiset toisen asteen opiskelijaryhmät ja korkeakouluopiskelijaryhmät)

30 € ryhmät (muiden paikkakuntien päiväkoti-, koulu- ja opiskelijaryhmät)

Yhteystiedot

Tikanojan taidekoti
Hovioikeudenpuistikko 4
65100 Vaasa

puh +358 40 182 8702
fax +358 6 317 1046

tikanoja.info@vaasa.fi

Käynti museossa

Tervetuloa taidenäyttelyyn!

Hyvä opettaja, Tikanojan taidekodissa voit vierailla ryhmäsi kanssa ympäri vuoden erilaisissa taidenäyttelyissä. Esittelemme taidemuseossa teoksia omista kokoelmistamme tai vaihtuvia näyttelyitä. Voit tutustua esillä oleviin näyttelyihin Näyttelyt -sivulta. Toivomme, että mahdollisimman moni ryhmä voisi tutustua ja syventyä näyttelyihimme. Näyttelyyn voi tutustua opastetulla kierroksella, mutta myös opettaja voi itse kiertää näyttelyä luokkansa kanssa. Oppituntia valmistelevat opettajat pääsevät museoon ilmaiseksi. Opettajille sisäänpääsy maksuton opetusryhmän kanssa.

Ennen museovierailua

MuksuMuseokäynti vaatii aina suunnittelua. Mieti paljonko ryhmälläsi on aikaa, varaudu matkoihin ja ryhmän valmistautumiseen museossa. Aikaa kuluu yllättävän paljon päällysvaatteiden pukemiseen ja riisumiseen, wc-käynteihin jne. Näyttelyn katsomiseen olisi hyvä varata aikaa noin yhden oppitunnin verran (45 min). Puhukaa käynnistä etukäteen koulussa tai päiväkodissa. Käyntiin voi valmistautua jo edellisellä tunnilla tutustumalla aiheeseen ja tuleviin tehtäviin.

Halutessaan taidemuseovierailulle voi varata opastuksen etukäteen numerosta 06 325 3801 (ti - pe klo 10-15). Varaus on tehtävä viimeistään 3 päivää ennen vierailua. Sisäänpääsy alle 18-vuotiaille sekä opastukset vaasalaisille peruskoulu- ja päiväkotiryhmille sekä lasten ja nuorten kuvataideryhmille ovat maksuttomia. Opastus vaasalaisille toisen asteen opiskelijaryhmille ja korkeakouluopiskelijaryhmille on 30 €. Muiden paikkakuntien päiväkoti, koulu- ja opiskelijaryhmille opastusmaksu on 30 €.

Vaikka et varaisikaan opastuskierrosta, ruuhkien välttämiseksi on toivottavaa ilmoittaa etukäteen ryhmien itsenäisestä vierailusta taidemuseoon.

Ennakkoon ilmoittautuneilla ryhmillä on mahdollisuus tulla tutustumaan museoon arkisin klo 9.15 lähtien. Tikanojan taidekoti on avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 10-17.

Tikanojan taidekodin näyttelyihin on usein tarjolla myös työpajoja näyttelyiden teemoihin liittyen. Tietoa ajankohtaisista työpajoista saa mm. museon verkkosivuilta sekä opettajien sähköpostilistoilta. Voit liittyä opettajien sähköpostilistalle lähettämällä tietosi (nimi, koulu, luokka/aine) museopedagogin osoitteeseen jenni.niemi(a)vaasa.fi. Opettajille järjestetään muutaman kerran vuodessa infotilaisuus liittyen esillä oleviin näyttelyihin ja oheisohjelmaan.

Museovierailun aikana

Reput, takit, pyöräilykypärät ja sateenvarjot jätetään museon eteisessä oleviin naulakoihin. Jos ryhmälle on varattu opas, hän odottaa ryhmää museon infossa.

MuksuVaikka opas käy läpi oppilaiden kanssa museovierailun aikana kuinka museossa tulee käyttäytyä, olisi siitä hyvä keskustella koulussa tai päiväkodissa jo ennen museovierailua.

Tärkeintä museovierailun aikana on muistaa, että esillä oleviin teoksiin ei saa koskea. Teokset ovat arvokkaita ja usein jopa satoja vuosia vanhoja, joten ne voivat vahingoittua helposti. Taidemuseossa opettelemme katselemaan teoksia ja kunnioittamaan niiden ainutlaatuisuutta: esillä olevia teoksia on olemassa vain yksi kappale koko maailmassa!

Usein on myös hyvä muistaa, että museossa saattaa olla muita vieraita ryhmän vierailun aikana ja heille on suotava mahdollisuus nauttia teoksista. Ihmiset käyttäytyvät taidenäyttelyissä eri tavoin; toiset pitävät keskustelusta, toiset taas haluavat tutkia teoksia hiljaisuudessa. Tämän vuoksi näyttelysaleissa tulisi liikkua rauhallisesti. Keskustelu ja kysymykset ovat aina sallittuja, turha metelöinti olisi syytä jättää museon ulkopuolelle. 

Ryhmän turvallisuus ja vastuu ryhmästä kuuluvat aina opettajalle.

Museovierailun jälkeen

Paluumatkalla tai koululuokassa voi keskustella vielä jälkikäteen näyttelyvierailun herättämistä tunnelmista ja ajatuksista. Näyttelyn teemoja voi jatkaa sekä kuvataiteen oppitunneilla että myös muilla oppitunneilla näyttelyn aiheesta riippuen, kysy rohkeasti vinkkejä toimintaan taidepedagogilta.

Antoisia hetkiä taiteen parissa!